Trapphuset är utrymningsväg och får ej blockeras!

Av säkerhetsskäl är det förbjudet att förvara cyklar, barnvagnar med mera i trapphus, loftgångar och andra allmänna utrymmen. Detta på grund av att vid en eventuell brand är detta utrymningsvägar, och INGET får stå i vägen. När röken tar plats ser du ingenting och behöver komma ut så fort som möjligt. Står det saker i vägen kan det vara stora hinder i dessa situationer.

Vi har en lag som kräver att vi håller oss till ställda villkor för brandskydd. (2003:778, om skydd mot olyckor 2 kap 2 §) Det innebär bland annat att vi som förening behöver utföra ett arbete i preventivt syfte. Styrelsen går kontinuerligt igenom alla husen genom att besöka samtliga utrymmen och kontrollerar brandsäkerheten. Det kallas för SBA, Systematisk Brandskydds Arbete. Såhär står det bland annat i lagen: Den som äger en byggnad eller bedriver verksamhet i den är skyldiga att i skälig omfattning hålla med utrustning för släckning av brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Men detta innebär också att både hyresgäster och lägenhetsinnehavare samt fastighetsägare och bostadsrättsförening har ett ansvar för efterlevnad av lagen.

Därmed, inget får stå i våra allmänna utrymmen, men framförallt, skulle olyckan vara framme kan det vara en stor fara om hinder finns.

Fråga gärna oss i styrelsen om det finns frågor eller funderingar om det här. Vi finns alla på styrelsen@flygslapet.se.

För mer info se nedan länkar:

Vad är SBA?

Brandsäkerhet i hemmet.

/Styrelsen

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *